Pierś z kaczki z sosem wiśniowym

Lista składników:

  • 450 g wiśni bez pestek Iglotex
  • 2 duże piersi z kaczki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 25 ml wiśniówki lub likieru wiśniowego
  • sól, pieprz
  • 250 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z ¼ cytryny
  • 1 goździk
  • szczypta cynamonu i chili
 

50-60 min.

 

średnie

 

2 os.

Sposób przygotowania:

Umyć piersi z kaczki, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko ponacinać w kratkę skórę ostrym nożem (uważać aby nie naciąć mięsa). Na patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę. Smażyć mięso skórą do dołu około 8 min. Odwrócić piersi na drugą stronę, skropić wiśniówką i smażyć około 5 min. Zdjąć kaczkę z patelni, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, następnie wstawić na 15 min. do nagrzanego do 185°C piekarnika.

W międzyczasie wiśnie podlać w rondelku 3 łyżkami wrzącej wody i ¼ szklanki wina. Ugotować z dodatkiem utłuczonego goździka, szczypty cynamonu, odrobiną chili i skórką cytrynową. Odłożyć kilka ugotowanych wiśni, pozostałe zmiksować, dodać resztę wina. Mąkę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody. Wiśnie z winem zagotować, zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną zimną wodą. Sos zagotować mieszając i doprawić nieco cukrem. Dodać pozostałe wiśnie. Gotowym sosem polać kaczkę.

bon_appetit

Produkty użyte do tego przepisu

Wiśnie bez pestek Iglotex 450 g Wiśnie bez pestek